T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / BUCAK - Mehmet Cadıl Anadolu Lisesi

YÖNETMELİKLER

 

Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği

Sınıf Geçme Yönetmeliği

Ödül ve Disiplin yönetmeliği

 

 

 

ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİ

 1989-1990 öğretim yılından itibaren eğitim hayatımıza giren ve öğrenci başarısı, güçlü yönetim ve eğitim kadrosu, çağdaş alt yapı imkanları ile her geçen gün yıldızı biraz daha yükselen Anadolu öğretmen liselerini yakından tanımak, eğitime ilgi duyan bir vatandaş, bir eğitimci, bir öğrenci velisi, her şeyden önemlisi ilköğretimden ortaöğretime geçiş hazırlığında olan bir öğrenci olarak, bu okullar hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?

O hâlde aşağıdaki satırları dikkatlice okumanızı öneriyor, Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü ailesi olarak, mutluluk, başarı ve esenlik dolu bir gelecek diliyoruz.

Kuruluş Amaçları

Anadolu öğretmen liseleri, millî eğitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak;

a)      Öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci hazırlamak,

b)      Öğrencilerine;

     1) Öğretmenlik mesleğini sevdirmek,

     2) Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışları kazandırmak,

     3) Orta öğretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek,

     4) Ülke kalkınmasına sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmak,

     5) Dünyadaki gelişme ve değişmeleri izleyebilecek düzeyde yabancı dil öğrenmelerini sağlamak,

    6) Özgüven, öz denetim ve sorumluluk duygularının geliştirilmesi, her bireyin farklı ve ayrı bir değer olduğu, ekip çalışmasıyla ortak başarının elde edilmesinde önemli katkı sağlayacağı inancının verilmesine yönelik çağdaş bir eğitim ortamı hazırlamak amacıyla, ilköğretimden sonra öğrenim süresi dört yıl olan paralı-parasız yatılı ve gündüzlü orta öğretim kurumlarıdır.

 

Öğretim Programları

Bu okullarda, Bakanlıkça uygun görülen haftalık ders çizelgesi ve öğretim programları uygulanmaktadır.

Öğretim programları;

a)      Ortak genel kültür derslerinden,

b) Öğrencilerin bireysel ilgi ve yeteneklerini tanıyıp anlamalarına, geliştirmelerine ve yöneldikleri alanlarda derinleşmelerine imkân sağlayan derslerden,

c)      Öğretmenlik mesleği ile ilgili derslerden

oluşur.

Öğretim programları, öğrencilerin ilgi, istek, yetenek, gelişim seviyeleri ve bireysel farklılıkları ile bilimsel gelişmeler ve ihtiyaçlar dikkate alınarak sürekli geliştirilir.

Bu okullarda, Anadolu liselerinde uygulanan haftalık ders çizelgelerinin aynısı uygulanmakta, ayrıca 10 uncu sınıftan itibaren öğretmenlik meslek bilgisi dersleri okutulmaktadır.

Anadolu öğretmen liselerinde öğrenim gören 11 inci sınıf öğrencileri, beş gün süreyle ilköğretim okullarında gerçekleştirilen “Uygulamaları İzleme Etkinlikleri” ne de katılmaktadır.

 

Başvuru Şartları

 

Bu okulları tercih edecek öğrencilerde aranacak şartlar şunlardır;

a)      Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b)      İlköğretim okulu sekizinci sınıf öğrencisi olmak,

c)      İlköğretim okulunun altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarında sınıf tekrar etmemiş olmak,

d)      Evli olmamak,

 

Öğrenci Nakilleri

Bu okullar arasındaki öğrenci nakilleri; açık kontenjan bulunması, öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesinde mevcut bulunan öğrencilerin yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması ve puan üstünlüğüne göre ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının başlangıç tarihinin beş gün öncesinden sınavların bitimine kadar olan sürenin dışındaki zamanlarda yapılır.

 Ayrıca, merkezi sınavla öğrenci olan resmi ortaöğretim kurumları ile askeri lise ve polis kolejlerinin 9 uncu sınıfında olan veya bunlardan 10 uncu sınıfa geçmiş olup, yeni ders yılı başlamadan başvuruda bulunan öğrencilerin bu okullara nakli de yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.

Okul tercihlerinde bu hususun göz önünde bulundurulmasında önemli yararlar vardır.

 

Yatılılık Durumu

Anadolu öğretmen liselerinin tamamı yatılı olmayıp, yatılılık özelliğine sahip bulunanlara ait pansiyonların ise; bir kısmı sadece kız, bir kısmı sadece erkek, bir kısmı da karma öğrenci kabul etmektedir.

Pansiyonu bulunanların kontenjanının sınırlı olduğu hususu da dikkate alınarak; Anadolu öğretmen liselerine kesin kayıt yaptıran öğrencilerin tamamının parasız yatılı olarak öğrenim görmelerinin mümkün olmadığı unutulmamalıdır.

Her yıl yayınlanmakta olan “Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nda yer alan ve bu okullara ait kontenjanların ilan edildiği tabloda, aynı zamanda okulların yatılılık durumuna (Pansiyonun bulunup-bulunmadığı, var ise yerleştirilecek öğrenci cinsiyeti) ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmektedir.

Öğrencilerin, özellikle yatılı okumak durumunda olanların, bu tabloyu dikkatle incelemesi ve tercihlerini bu çerçevede belirlemesi gerekmektedir.

Anadolu öğretmen liselerini kazanan ve kesin kayıt yaptıran öğrencilerden, yatılı olarak öğrenim görmek isteyenler, kesin kayıt yaptırdıkları okullarda cinsiyetlerine uygun pansiyonun bulunması hâlinde, gerekli belgelerle birlikte ve kayıt-kabul işlemlerinin devam ettiği tarihlerde, velileri aracılığıyla okul müdürlüklerine başvurur.

Anadolu öğretmen liselerinde parasız yatılı olarak öğrenim göreceklerde, ayrıca Devlet Parasız Yatılık ve Bursluluk Sınavını kazanmış olma şartı aranmaz. Yatılılık için başvuruda bulunan ve gerekli şartları taşıyan öğrenciler, okul müdürlüklerince; okula girişte esas alınan puanları dikkate alınarak sıralamaya tâbi tutulur ve Bakanlıkça o yıl için verilen kontenjan kadarı, parasız yatılı olarak pansiyona yerleştirilir.

Yatılı okumak zorunda olan ancak, parasız yatılılık şartlarını taşımayan öğrenciler, kontenjan bulunması kaydıyla paralı yatılı olarak pansiyona yerleştirilir.

Parasız Yatılılığa Başvuru Şartları

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) Anadolu öğretmen lisesine kesin kayıt yaptırmış olmak ve kayıt yaptırdığı okulda cinsiyetine uygun pansiyon bulunmak,

c) Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler hariç olmak üzere bulundukları sınıfta bir yıllık olmak,

ç) Sınavın yapıldığı ders yılında okuldan tasdikname ile uzaklaştırma veya daha ağırı bir ceza almamış olmak,

d) Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun (M) işaretli cetvelinde belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinden en azının üç katını geçmemek kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak.

 

Öğrencilerine Sağlanan Haklar

1. Bakanlığımızca kontenjan ayrılan öğretmen yetiştiren yüksek öğretim programlarını; ilk beş tercihinde kazanan öğrencilere kontenjan nispetinde karşılıksız burs verilmektedir.

Bu programlara ilk beş tercihinde yerleşen Anadolu öğretmen lisesi mezunlarının tamamına, kontenjana bakılmaksızın burs verilmektedir.

2. Anadolu öğretmen liseleri, bir mesleğe yönelik program uygulamakla birlikte mezunları, memuriyete girişte ve mezuniyet alanlarıyla ilgili öğretmenlik dışı yüksek öğretim programlarına geçişte “genel lise” mezunları gibi işleme tâbi tutulmaktadır..

Ayrıca, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45/a maddesi gereğince, alanlarıyla ilgili öğretmenlik programlarını tercih etmeleri halinde, Anadolu öğretmen lisesi mezunlarının ÖSS yerleştirme puanlarına, ilgili Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının (AOBP) 0,06 ile çarpılmasından elde edilen bir puan daha eklenmektedir.

3. Her şube için öğrenci mevcudu; tüm sınıflarda 30 olarak standarda bağlanmıştır. Bu durum, gelişmiş ülkelerin konuya ilişkin uygulamalarıyla örtüşmektedir. Bununla birlikte özel giriş sınavı sonuçlarına göre öğrenci alındığından, bilgi ve yetenekleri bakımından aynı seviyedeki öğrencilerden oluşan sınıflarda, sınıf içi grup dinamiği yüksektir.

 

 
   
Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.03.2013 - Güncelleme: 04.04.2018 14:56 - Görüntülenme: 2438
  Beğen | 0  kişi beğendi